Zenički taksisti najavili proteste

Udruženje Zenica taksi, koje okuplja 165 taksi prevoznika, uputilo je premijeru Zeničko-dobojskog kantona, Miralemu Galijaševiću, zahtjev za povlačenjem Odluke o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju taksi službe, iz maja 2016. godine, hitno rješavanje problema nelegalnog taksi prevoza na području Zenice, te smjene direktorice Službe za inspekcijske poslove, Mirsade Silajdžić, pomoćnice ministra za prostorno uređenje, Eladine Mujičić i njenog zamjenika, Fehima Humkića, koji se smatraju direktnim krivcima za složenu situaciju u kojoj se već više od 20 godina nalaze legalni taksi prevoznici.

Taksisti smatraju da se radi o protivzakonitoj i protivustavnoj odluci, donesenoj bez javne rasprave i bez znanja i konsultacija sa taksi prevoznicima.

– Taksisti se, po novim propisima, ni za šta ne pitaju. Ovim su omogućeni nekontrolisan rast broja taksista, kao i neregularan zakup taksi stajališta, – ističe Haris Porča iz Udruženja Zenica taksi.

Od gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, zatraženo je da poništi Pravilnik o načinu korištenja, redu i radu, te rasporedu taksi vozila na taksi stajalištima i kriterijima za raspored taksi vozila na području Grada, koji je na osnovu izmjena Zakona donijela resorna gradska služba. Izraženo je uvjerenje da su novi propisi nametnuti pod pritiskom određenih interesnih grupa u Gradskoj upravi.

Na današnjoj press konferenciji, članovi ovog udruženja izrazili su bojazan da bi primjena novih propisa, koji tretiraju i uređenje taksi štandova, dodatno ugrozila položaj legalnih taksista i omogućila svojevrsnu privatizaciju taksi prevoza u gradu.

Za nelegalni taksi prevoz koji decenijama ugrožava regularno poslovanje zeničkih taksista, još nema rješenja. Članovi Udruženja Zenica taksi odgovornima za takvo stanje smatraju prvenstveno inspekcije.

Zahtjeve zeničkih taksista podržao je i Samostalni sindikat Zenica-transa.

– Procijenjeno je da nelegalni taksi prevoz naše preduzeće godišnje košta oko četiri miliona maraka, – kaže predsjednik Sindikata radnika Zenica-transa, Edin Tikveša.

Ukoliko se ne udovolji zahtjevima Udruženja Zenica taksi, zenički taksisti će uz podršku kolega iz svih drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona, organizovati masovne proteste i blokirati zeničke saobraćajnice, upozoreno je danas. (S.S.)

Share