Zastoj u radovima na izgradnji HE Vranduk

Na gradilištu Hidro-elekrane Vranduk danas nije bilo radnika. Mještani tvrde da su radovi u zastoju i da je gradilište pusto u proteklih 20-ak dana.

Iz Javnog preduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine nisu demantovali ni potvrdili da su zaustavljeni radovi na izgradnji jednog od najvećih energetskih objekata u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. U dopisu upućenom RTV Zenica tvrde da paralelno uz izradu Glavnog projekta, izvođač vrši neophodne pripremne radove, propisane Načelnim odobrenjem za građenje. Potvrđeno nam je da zbog nepoštivanja rokova za dostavu posljednjeg dijela projektne dokumentacije ovaj objekat još nema građevinsku dozvolu.

Nepoznato je i da li je zbog navodnog probijanja troškova predviđenih projektom došlo do problema između izvođača radova, džoint venčera Starbag AG – Končar i investitora, Elektroprivrede BiH. Ni u sjedištu austrijske firme Strabag AG u Vranduku, nismo dobili nikakvo pojašnjenje.

Zenički ekolog, Akif Smajlović, godinama upozorava na navodne kriminalne radnje u vezi sa izgradnjom Hidro-elektrane Vranduk, ali i na negativan uticaj izgradnje ovog objekta na okoliš i zdravlje ljudi. Smajlović upozorava i da troškovi ovog projekta neprekidno rastu. Za razliku od početnih 100 miliona maraka, investicija se u ovom trenutku procjenjuje na 57 miliona i 400 hiljada eura.

Njegovi navodi podudaraju se sa nalazima revizije projektne dokumentacije, zbog kojih projekat, ni nakon tri puta svečano obilježenog početka radova na izgradnji Hidro-elektrane Vranduk, još nije završen. Najveći probem, prema nalazima revizije, je taj što je brana Hidro-elektrane Vranduk dimenzionirana za manji protok vode nego što je to izmjereno 2014. godine. (S.S.)

 

 

 

Share