Vlada o radu zdravstvenih ustanova

Vlada Zeničko dobojskog kantona je na današnjoj sjednici razmatrala i prihvatila k znanju izvještaje o radu zdravstvenih ustanova za prošlu godinu.
Razmatran je i rad kantonalne Službe za zapošljavanje.
Vlada je razmatrale izvještaje Zavoda za medicinu rada, Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti,zavoda za javno zdravstvo,te Kantonalne bolnice Zenica.Resorni ministar Bojan Gvozdenović ukazuje da je pozitivan rezulat ostvario Zavod za javno zdravstvo,a što se tiče ostalih,što je veća ustanova veći su i gubici.
Kantonalni premijer Miralem Galijašević naglašava da stanje zdravstvenih usluga nije kvalitetno iz više razloga,pri čemu se na godišnjem nivou iz budžetskih fondova izdvaja 280 miliona maraka.
Vrlo je važno brže reagovanje,stoga će Vlada insistirati na tromjesečnim izvještajima o trendu u zdravstvu.
Kantonalna bolnica Zenica je opterećena brojnim problemima,a prošle godine ostvaren je gubitak od skoro 4 miliona maraka.za Bolnicu se mora donijeti jasan program.
Struka mora reći šta želimo,a program za KB Zenica se može realizovati sa ekipom koja je spremna za to.
Razmatran je i izvještaj o poslovanju Službe za zapošljavanje,koja je prošlu godinu okončala sa 207 hiljada maraka. Ovakve ustanove trebale bi višak sredstava usmjeriti u kvalitetne programe,ukazao je resorni ministar Nurđehan Šahinović.
Vlada ZDK je dala prethodnu saglasnost za kreditno zaduženje po projektu „Plava voda“,a ukupno opterećenje je oko 2 miliona maraka. Kredit će se vraćati od sredstava vodnih naknada koje pripadaju Gradu Zenica.
U prvom dijelu sjednice usvojeni su i programi utroška sredstava Ministarstva za rad,socijalnu politiku i izbjeglice,Ministarstva zdravstva, te set odluka iz resora poljoprivrede i šumarstva.  (Š.B.)

Share