Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o PIO

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Istaknuto je da novi zakon uvodi red u penzijski sistem i donosi finansijsku stabilnost.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić novinarima je na press-konferenciji, koja je održana u pauzi sjednice, kazao da je kraju priveden dvogodišnji rad i da je ovaj zakon najmoderniji od svih zakona o PIO u regiji, te da su za njegovu izradu korišteni najmoderniji principi evropskog zakonodavstva.

– Na tvorenju ovog zakona aktivno su učestvovala udruženja penzionera koji su nam kvalitetnim prijedlozima pomogli da napravimo kvalitetan zakon – istakao je Novalić.

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je istakao da je ovaj zakon jedan od najznačajnijih u radu ovog sastava Federalne vlade.

– Osnovni cilj ovog zakona je da bude omogućena redovna i blagovremena isplata penzija i garantovana prava koja smo usaglasili s predstavnicima penzionera. Novine u ovom zakonu odnose se na utvrđivanje vrijednost općeg boda u visini od 14 KM – rekao je Drljača i dodao da bi danas utvrđeni Prijedlog zakona već u novembru mogao biti pred delagatima i poslanicima u Parlamentu FBiH. (Vlada Federacije BiH)

Share