Uz Svjetski dan srca i Dan bez automobila

Pod motom „Čuvajte Vaše srce – Volite Vaše srce“, zenički Institut za zdravlje i sigurnost hrane jučer popodne je na Trgu Alije Izetbegovića brojnim sadržajima obilježio Svjetski dan srca, ali i Dan bez automobila. Tokom prijepodneva odazvali su se i akciji dobrovoljnog darivanja krvi u saradnji sa gradskim Crvenim križem, koja je organizovana u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Različite aktivnosti, koje je Institut za zdravlje i sigurnost hrane organizovao na Trgu Alije Izetbegovića, okupili su brojne sugrađane. U cilju podizanja svijesti o značaju fizičke aktivnosti, pridružili su se Kritičnoj masi Zenica, promotivnoj biciklističkoj vožnji ulicama grada, kao i zumbi na otvorenom – aktivnostima koje je organizovalo Udruženje za promociju eko i alternativne kulture „Priroda i društvo“ i Zumba sa Dilom. Promovišući zdravi način ishrane organizovali su i štand sa osvježavajućim pićem i zdravim grickalicama, a u cilju prvencije kardiovaskularnih bolesti na info štandu su distribuirali promotivni materijal. Istovremeno je održana i akcija mjerenja krvnog pritiska, koji je prvi rizikofaktor za pomenute bolesti. 

-U svim aktivnostima pomogli su nam i volonteri zeničke Medicinske škole, – kaže doktorica Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti zdravlja zeničkog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

U prijepodnevnim satima zaposlenici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane učestvovali su i u akciji dobrovoljnog darivanja krvi zeničkog Crvenog križa, koja je organizovana za potrebe pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica. (V.J.)

 

 

A kako je izgledao Dan srca i Dan bez automobila u Zenici, možete pogledati u foto galeriji. Foto: Almen Kurtagić.

 

 

 

 

 

 

Share