Uskoro završeni radovi na uređenju korita Bosne kod Bojinog vira

Agencija za vodno područje rijeke Save ovih dana na prostoru Zenice privodi kraju radove na uređenju lijeve obale rijeke Bosne na prostoru Bojin vir, što je dio njihovog višegodišnjeg projekta uređenja korita rijeke Bosne na potezu između mostova  na Bilmišću i Lukovom polju. Dionica je u dužini od oko 180 metara, a radovi se završavaju ovih dana.

Roksanda Školjić, rukovodilac zeničkog Ureda Agencije za vodno područje rijeke Save pojašnjava da je završetak uređenja lijeve obale rijeke Bosne kod Bojinog vira planiran mnogo ranije, ali je dosta vremena oduzelo pitanje rješavanja imovinsko pravnih odnosa na toj dionici, zatim su nastupili nepovoljni hidrološki uslovi i visok vodostaj, što nije dozvoljavalo izvođenje radova, a onda je trebalo obaviti i izmješatanje postojećih instalacija, tako da je projekat nastavljen u ovoj godini i trenutno je u završnoj fazi.

Podsjećamo, pomenuti radovi na dionici kod Bojinog vira, dio su projekta

uređenja korita rijeke Bosne i njene regulacije u Zenici na potezu od mosta na Bilmišću do mosta u Lukovom polju, kojeg Agencija za vodno područje rijeke Save etapno realizuje od 2013.godine. U ovaj kompletan projekat u dužini od 1.800 metara uloženo je ukupno 2 miliona i 400.000 maraka, što su najvećim dijelom sredstva pomenute Agencije, te UNDP-a. (V.J.)

 

Share