O reformi radnog zakonodavstva

U Zenici je danas priređena sjednica Upravnog odbora Privredne komore Zeničko dobojskog kantona na kojoj je,pored ostalog,razmatrano stanje privrede u ovom Kantonu u prvom polugodištu,kao i problematika provedbe novog Zakona o radu u Federaciji BiH.
Sjednici je prisustvovao i predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, Safudin Čengić koji je ukazao na značaj donošenja novog Općeg kolektivnog ugovora.
-Cjelokupna aktivnost dio je reforme radnog zakonodavstva,koja bi u konačnici trebala rezultirati povoljnijim privrednim ambijentom za domaća i strana ulaganja,cijeni Čengić.
Pri tom je istakao, da će nakon usaglašavanja i donošenja Općeg, uslijediti i procedura usvajanja granskih ugovora,te donošenje internih akata u firmama,odnosno Pravilnika. Najniža plata,stav je Udruženja poslodavaca,mora biti povećana.
-Osnovna stvar u dosadašnjim kolektivnim ugovorima je ta što je donesen u nerealnim uslovima. Stoga danas imamo katastrofalno stanje,prema kojem su budžeti u F BiH,prije svega u javnom sektoru opterećeni pravosnažnim presudama sa iznosom od preko jedne milijarde maraka.
-Smatramo da svaki ugovor mora biti na određeno vrijeme i u realnim okvirima kako bi bio ispunjen od strane poslodavca i zaposlenika,naglasio je Čengić.   (Š.B.)

Share