Ugovori VIK-a po projektu vodosnabdijevanja

U prostorijama Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“-VIK Zenica danas je priređeno potpisivanje ugovora o angažovanju konsultanata konzorcija za implementaciju projekta pod nazivom „Vodosnabdijevanje i odvodnja BiH 2“.
Konzorcij čine kompanije partneri IC Consulenten Ziviltechniker iz Beča i Sachens Waser iz Lajpciga,te Zavod za vodoprivredu iz Sarajeva.
Projektom je predviđeno unapređenje vodovodne i kanalizacione infrastrukture kojom upravlja preduzeće VIK i to u kratkoročnom-trogodišnjem periodu,srednjoročnom periodu do 2025. godine,te dugoročnom periodu do 2035 godine.
Prema riječima direktora VIK-a Ekrema Kahrimana, za ovaj projekat odobrena su kreditna sredstva od Njemačke razvojne banke u iznosu od 9,5 miliona maraka,kao i grant sredstva od ove banke u iznosu od 1,5 milion,te grant od Vlade Švicarske,putem organizacije za ekonomski razvoj SECO u iznosu od 10,5 miliona maraka,što je ukupno 21,5 milion maraka.
Veći dio sredstava planira se utrošiti u trogodišnjem periodu.
-Cilj je dugoročno stabilno i samoodrživo vodosnabdijevanje i odvodnja na području Grada Zenice,istakao je direktor Kahriman.

 

(Š.B.)

 

vik ugovor c vik ugovor b

Share