Udruženje “Gračaničko keranje” distribuira Cvijet-Sjećanje

Udruženje „Gračaničko keranje“ i ove godine je organizovalo prodaju amblema „Cvijeta sjećanje“ , simbola genocida,  kojeg su izradile vrijedne ruke oko 300 članica ovog Udruženja, osoba koje su i same žrtve stradanja.

Osim u Tuzli, Sarajevu, Cazinu, Travniku i Gračanici , prodaja ovog simbola, danas je počela i u Zenici na Trgu Alije Izetebegovića i odvijaće se i sutra u terminu od 11 do 17 sati.

-„Cvijet sjećanje“, širi dostojanstvenu i jedinstvenu poruku, da se ne zaborave najveća stradanja ljudi u Evropi, nakon drugog svjetskog rata, te  da se nikada nikom ne desi genocid, kao što se desio u Srebrenici, Prijedoru, Kozarcu i Foči, ističe Esma Grbić, članica Udruženja „Gračaničko keranje“.

Cijena jednog keranog cvijeta košta 3 KM, koliko je koštala i njegova izrada,napominju u Udruženju, a sav prikupljeni novac namijenjen je ženama koje su kerani cvijet i izradile, a to su uglavnom nezaposlene žene i osobe koje su i same preživjele genocid, odnosno  izgubile nekoga u prethodnom ratu. (V.J.)

Share