U Zenici zaplijenjena 82 kilograma heroina

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u zajedničkoj akciji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, 19.7. su na području Zenice, pronašli su i oduzeli oko 82 kilograma supstance koja svojim izgledom i svojstvima asocira na opojnu drogu heroin. Aktivnosti su izvedene uz nadzor dežurne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Policijski službenici SIPA-e i službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, nastavljaju aktivnosti s ciljem dokazivanja počinjenog krivičnog djela i pronalaska počinilaca. O svim preduzetim aktivnostima u narednom periodu, javnost će biti blagovremeno obaviještena, navodi u saopštenju SIPA.

 

Detaljnije o akciji

 

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje detaljnim pregledom pošiljke u Zenici otkrili su 82 kilograma heroina, čija tržišna vrijednost se procjenjuje na više od 12 miliona KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija službenici Uprave za indirektno oporezivanje izvršili su 19.07.2017. godine kontrolu pošiljke koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Bugarske u Zenicu. Tom su prilikom detaljnom kontrolom otkrili veću količinu materije koja je podsjećala na opojnu drogu heroin. Nakon toga kontaktirane su kolege iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, koje su posebnim testerima izvršili uzorkovanje pronađene materije, te potvrdili da se radi o heroinu.

Prilikom pregleda pošiljke i otkrivanja sakrivenog heroina, korištena je specijalistička oprema koju je službenicima UIO donirala Vlada SAD-a putem EXBS-s – Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granica, Od posebne pomoći bio je CT – 40 videoskop, a od velikog značaja su bile i obuke koje su prošli službenici Uprave u okviru pomenutog Programa.

– Posebno ističemo odličnu zajedničku saradnju službenika UIO i SIPA-e, koja je i rezultirala otkrivanjem i zaplijenom rekordne količine heroina na prostoru Bosne i Hercegovine. Zbog nastavka istrage, više detalja u ovom trenutku nije moguće objaviti, te će sve buduće informacije o ovom predmetu javnosti biti proslijeđene iz SIPA-e – saopšteno je iz UIO BiH.

 

Share