U Zenici otvoren 57. Festival MESS

Večerašnjim nastupom belgijske teatarske trupe ‘Needcompany’ i predstavom “Slijepi pjesnik“, koja je izvedena na sceni Bosanskog narodnog pozorišta, počeo je 57. Internacionalni teatarski festival MESS.

Tokom narednih devet festivalskih dana bh. publika i brojni gosti imaju priliku vidjeti 29 predstava iz 15 zemalja, uz nekoliko pratećih festivalskih programa pod zajedničkim nazivom “MESS Off Program” koji će sadržavati izložbe plakata, promocije knjiga i fotomonografija.

Otvarajući ovogodišnji Festival direktor Nihad Kreševljaković je istakao da nastojimo upoznati jedni druge i to je osnova naših misija.

– Različitost je sam smisao svijeta u kome živimo, a protreba da prihvatimo druge je suštinska potreba da shvatimo sami sebe.

Teatar je bio, i još uvijek je, jedno od utočišta gdje pred neveremenom koje nosi sve pred sobom tražimo odgovore, kroz komunikaciju i bez straha od drugih i drugačijih – kazao je Kreševljaković.

Na otvaranju se predstavila i grupa građana različitih socijalnih kategorija i potreba, koja je na svoj način ukazala da smo svi slični i različiti u svojim životima.

Program Festivala MESS obradovat će i najmlađu publiku koja će na ‘malom MESS-u’ vidjeti predstave “Čarobni frulaš” reditelja Eugenia Montija Collae iz Italije, “Mali nauk o životinjama” rediteljke Maje Zećo iz Bosne i Hercegovine, “Ježeva kućica” iz kanadsko-hrvatske produkacije i postavci rediteljice Eve Cvijanović, zatim nastup bh. “Vunenog pozorištanceta” koje su posložile autorice Željka Lomez i Tatjana Šojić, predstavu “Ružno pače” hrvatske redateljice argentinskog porijekla Renate Carole Gatice, te “Tri praščića”, “Dječak zvani vjetropir” reditelja Sergia Serrana iz Brazila i zeničku predstavu “Prodani smijeh” bugarskog reditelja Daria Kovačovskog. FENA

Share