U Zenici otkrivena droga,izvještaj protiv 3 lica

Poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su u proteklom periodu došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima određenih lica iz Zenice, koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga. Postupajući po prikupljenim saznanjima, pristupilo se preduzimanju niza operativnih mjera i radnji s ciljem provjere istih.

U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, krajem mjeseca februara, u ulici Derviša Imamovića u Zenici, izvršen je pretres stana koji koristi lice P.M., iz Zenice, a tom prilikom u stanu su zatečena i lica B.A. i H.D., oba lica iz Zenice. Izvršenim pretresom stana i lica pronađeno je:

  • 43 paketića sa praškastom materijom umotana u pvc foliju,
  • aluminijumska kutija sa ostacima praškaste materije,
  • iskorištene pvc folije od konzumacije praškaste materije,
  • pripremljeni i isječeni komadi pvc folije za pakovanje praškaste materije.

Sporna materija i predmeti su fotografisani, izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja u Odsjeku za kriminalističku tehniku i kontra-diverzionu zaštitu Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a navedena lica su lišena slobode i zadržana u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske uprave I biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv lica:

  • A., rođen 1997. godine i
  • M., rođen 1974. godine, oba lica iz Zenice,

zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. i stav 3. Krivičnog zakona FBiH, te protiv lica:

  • D., rođen 1983. godine, iz Zenice,

zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“, iz člana 239. stav 3. Krivičnog zakona FBiH.          (mup zdk)

 

 

 

Share