U Zenici obilježen Međunarodni dan djeteta

Podsjetiti i senzibilisati javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije, glavni je cilj Međunarodnog dana djeteta, koji se danas obilježava širom svijeta.

Tim povodom u zeničkoj Osnovnoj školi „Skender Kulenović“ , u organizaciji školskog Vijeća učenika i podršku Udruženja „Naša djeca“ danas je, već po tradiciji, održana je manifestacija „Djeca imaju pravo upoznati svoja prava „ koja je učenicima omogućila predstavljenje dječijih prava i to iz ugla djece.

-Kroz kreativne radionice, priredbu, igru, zabavu i druženje učenici su upoznati o pravima djeteta, te o važnosti njihovog poštivanja i aktivizma mladih u školi i zajednici, uz kritički osvrt o poštivanju prava u vlastitoj sredini, pojašnjava  Mediha Hajdarević Baručija, pedagog ove zeničke škole. 

Podsjećamo na današnji dan prije 28 godina Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, koja govori prije svega, o obavezama odraslih i svih društvenih činilaca u odnosu prema djetetu i njegovoj zaštiti. Od tada ovaj datum je u znaku zaštite prava djece. (V.J.)

 

 

 

 

 

 

Share