U Zenici obilježen Dan civilnih žrtava rata ZDK

Obilježavajući 29. oktobar, Dan civilnih žrtava rata ZDK, malobrojni okupljeni juče su na spomen obilježju Kameni spavač u Zenici položili cvijeće i odali poštovanje stradalim civilima, ali i svim žrtvama rata. Cvijeće na spomen ploču poginulih civila položile su delegacija zeničkog Udruženja civilnih žrtava rata, te delegacija Grada Zenice i Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti, koju je predvodio Armin Mujkić, konsultant gradonačelnika Zenice.

-Kao civilne žrtve rata još uvijek smo na marginama društva, jer su nam mnoga pitanja neriješena, a najveći su egzistencijalni problemi, jer kao invalidi ne možemo doći do zaposlenja, – ističe Albin Hadžić, predsjednik Udruženja, koje okuplja ovu populaciju na prostoru Zenice.

-Kada je formirano ovo Udruženje, prije desetak mjeseci, Gradska uprava i kabinet gradonačelnika su im pomogli i na njihovo traženje dodijeli im prostorije za rad i u svakom slučaju nastavljaćemo ih podržavati i ubuduće, – rekao je ovom prilikom Armin Mujkić, konsultatnt gradonačelnika Zenice, napominjući da treba imati u vidu da Grad Zenica ima preko 180 udruženja, među kojima su brojna udruženja, koja okupljaju osobe sa invaliditetom, boračku populaciju i druge, prema kojima Gradska uprava takođe mora biti senzibilna, te i o njima voditi računa. (V.J.)

 

 

 

 

 

 

Share