U Zenici obilježen Dan bez automobila

U organizaciji Biciklističkog kluba „Zenica“, Udruženja pedagoga fizičke kulture i Udruženja za promociju eko i alternativne kulture „Priroda i društvo“ održana je manifestacija „Dan bez automobila“.

Za ovu priliku za sav saobraćaj bila je zatvorena Školska ulica od 12 do 16 sati, a upriličena je i promotivna vožnja ulicama grada.

Dan bez automobila obilježava se od 2002. godine , a prema riječima predstavnice Udruženja za promociju eko i alternativne kulture „Priroda i društvo“, Majde Ibraković i predstavnika Sportske škole, Ermina Zukića, cilj je da i naš grad postane dio evropskog pokreta koji za cilj ima popularizaciju alternativnih načina prevoza, kao što je korištenje bicikla javnog prevoza ili pješačenje.

Obilježavanju 22. septembra odazvala su se djeca iz vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, kao i brojni građani Zenice.

Za edukativni dio zadužen je bio predsjednik biciklističkog kluba „Zenica“, Anto Jozić.

Organizatori, Biciklistički klub „Zenica“, Udruženje pedagoga fizičke kulture i Udruženje za promociju eko i alternativne kulture „Priroda i društvo“, u gradskom parku održali su zanimljive dječije i praktične radionice, te tribinu na temu „Bicikl-rekreacija i transport istovremeno“. (R.Š.)

 

biciklisti02 biciklisti03 biciklisti04 biciklisti05 biciklisti06

Share