U Zenici obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

U organizaciji boračkih organizacija ZDK i Grada, danas je u Zenici svečano obilježen15. april, Dan Armije BiH.Nakon što je jutros organizovana posjeta šehidskom mezarju na Prašnicama, gdje je položeno cvijeće i proučena dova i fatiha za šehide i poginule borce, program obilježavanja nastavio se na Trgu Alije Izetbegovića u prisustvu brojnih zvanica, gostiju i brojnih sugrađana.

Šehidima i palim borcima odata je počast, a organizovan je defile omladine u majicama Armije BiH te postrojen počasni vod Oružanih snaga BiH. Na spomen obilježju Kameni spavač cvijeće su položile delegacije boračkih organizacija, djece šehida i palih boraca, Udruženja antifašista, Oružanih snaga BiH, gradske i kantonalne vlasti, političkih stranaka i partija.

Nazim Bečirević, predsjednik kantonalnog Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja, čestitajući 25. rođendan Armije BiH, u svom obraćanju posebnu poruku uputio je mladima, pozivajući ih da ne idu iz Bosne, jer će znanje i struka sigurno pobijediti, ali da se za to moraju izboriti.

-Nažalost herojima borcima za natčovječansko herojstvo nije adekvatno uzvraćeno, jer su o tome drugi odlučivali, ali naš patriotizam nikada neće biti doveden u pitanje, poručio je , između ostalog, pukovnik Ismet Avdić, ratni komandant  207. viteške pousorske ljute  brigade.

Fahrudin Čolaković,  ministar za boračaka pitanja ZDK,obećao je da će ovo Ministarstvo i ove godine raditi na daljem poboljšanju položaja boračke populacije, istakavši da za te namjene ove godine imaju u budžetu oko 9,3 miliona maraka.

Tokom današnjeg programa obilježavanja Dana Armije nagrađeni su i najbolji likovni i literarni radovi djece predškolskog uzrasta, te osnovaca i srednjoškolaca ZDK, na konkursu na temu „ I ja volim Armiju BiH“.

Prigodan program ovom prilikom priredili su članovi zeničkih kulturno umjetničkih društava, kulturno umjetnička četa , te Duvački orkestar Zenice. (V.J.)

 

 

Share