U toku prijave na Konkurs za dodjelu pomoći u nabavci udžbenika

Prijave po konkursu za dodjelu novčane pomoći za nabavku obaveznih udžbenika učenicima, odnosno djeci branilaca za narednu školsku godinu na prostoru Grada Zenice primaju se od 05. do 25. jula , a pravo učešća imaju djeca dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja, zatim umrlih ratnih vojnih invalida, umrlih demobiliziranih branilaca – učesnika rata, djeca ratnih vojnih invalida – učesnika rata, te djeca demobiliziranih branilaca koji su u redovima Oružanih snaga proveli najmanje 24 mjeseca u periodu  posljednjeg rata ili 12 mjeseci ako su u Oružane snage stupili kao maloljetna lica ili neposredno po punoljetstvu.

-Glavni kriteriji za odabir kandidata za ovu pomoć biće ostvareni uspjeh u predhodnoj školskoj godini,  socijalno-ekonomska situacija i učešće u Oružanim snagama, navodi Miralem Redžić, šef odsjeka za boračko invalidsku zaštitu u upravi Grada Zenice.

Ukupna sredstva za ove namjene za prostor Grada Zenice nisu poznata, jer to je konkurs kojeg je raspisalo resorno Ministarstvo ZDK, ali se zna da će ova  jednokratna pomoć za udžbenike osnovaca iznositi 100, a srednjoškolca 150 KM. (V.J.)

Share