U toku ažuriranje podataka o nekretninama u Zenici

Iz Gradske uprave obavještavaju da je u toku implementacija projekta ažuriranja podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Tim povodom pozivaju se vlasnici ili korisnici  stanova, poslovnih prostora, garaža, na području katastarske općine Zenica II, u zgradama kolektivnog stanovanja izgrađenim prije 1992. godine koji su  privatno vlasništvo nad tim etažnim jedinicama stekli kupnjom, kao i ostale vlasnike etažnih jedinica koji iz bilo kojeg razloga nisu izvršili upis prava vlasništva na takvim etažnim jedinicama u knjigu položenih ugovora da se uključe u proces evidentiranja navedenih etažnih jedinica u svrhu njihovog upisa u katastar i zemljišne knjige. 

U narednom periodu ovlaštena lica kompanija “Geodet” i BNpro, u suradnji sa Službom za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, vršit će evidentiranje etažnih jedinica u naseljima koje podliježu harmonizaciji katastarske općine Zenica II: Centar grada, Kineski zid, Mokušnice, Jalija, Odmut, Londža,Travnička cesta.
U slučaju da na vratima vaše etažne jedinice zateknete pismeni poziv za uključivanje u proces evidentiranja, pozivamo vas da poštujete rokove navedene u tom pozivu. Ukoliko se pak ne odazovete ovom pozivu, podaci o etažnoj jedinici će se upisati na temelju raspoložive dokumentacije, a u slučaju potrebe za ispravkom tih podataka, troškove ispravka snosit ćete lično.
Upis etažne jedinice u katastar i zemljišne knjige pretpostavka je za upis prava vlasništva na istoj u zemljišne knjige Općinskog suda u Zenici, koje ćete moći ostvariti u postupku uspostave zemljišne knjige koji će uslijediti po završetku aktivnosti na evidentiranju etažnih jedinica. Upisom prava vlasništva u zemljišne knjige postižete sigurnost svoga vlasništva, navodi se u obavještenju iz Gradske uprave.

Share