Tužilaštvo ZDK zatražilo pritvor za Jašarevića

Tužilaštvo ZDK saopštilo je danas detalje istrage i hapšenja Almira Jašarevića, privedenog jučer pod sumnjom da je izvršio više krivičnih djela. Danas je od Općinskog suda u Zenici za optuženog Jašarevića zatražena mjera pritvora.

Nakon višemjesečnog rada na otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela i lica, po nalogu i nadzoru Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona jučer je realizovana akcija kodnog naziva „REKET“, u kojoj su pripadnici Specijalne policijske jedinice i policijski službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona slobode lišili lice J. A. (rođen 1978. godine u Zenici) zbog postojanja osnova sumnje na višestruko činjenje krivičnih djela „Iznude“, a sve to u sticaju sa krivičnim djelima „Nasilničko ponašanje“ i „Ugrožavanja sigurnosti“., saopšteno je iz Tužilaštva ZDK.

U sklopu akcije „REKET“ istog dana, na području grada Zenice, izvršeni su pretresi na dvije (2) lokacije, i to porodične kuće, podruma i dvorišta koje koristi osumnjičeni i stana koje koristi drugo lice te automobila i motocikla koje je također koristio osumnjičeni. Tom prilikom oduzet je skupocjeni automobil „Audi A6“ i skupocjeni motocikl, za koje se sumnja da su proizašli iz vršenja navedenih krivičnih djela. Također, oduzeta je i dokumentacija u vezi vozila, popratna oprema, mobiteli i sim kartice, pancirni prsluk i druge stvari pronađene pretresom.

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u ZDK, osumnjičeno lice je jutros predato u nadležnost ovog Tužilaštva i ispitano od strane postupajućeg tužioca. Općinskom sudu u Zenici upućen je Prijedlog za određivanje mjere pritvora iz razloga propisanih članom 146. stav 1. tačke b), c) i d).

Postupajući tužilac je četiri mjeseca, uz tehničku podršku ovlaštenih lica MUP-a ZDK i SIPE, provodio posebne istražne radnje a sve u cilju otkrivanja i rasvjetljavanja gore naznačenih krivičnih djela i lica, koje su dovele do realizacije navedene akcije, navodi se u saopštenju iz Kantonalnog tužilaštva.

Share