Tribina-Kako danas ostati normalan

Kako danas ostati normalan.Ni težeg pitanja ni brojnijih odgovora.Neki od mogućih sugerisani su na današnjem okruglom stolu sa ovom temom koji je organizovan na Filozofskom fakultetu u Zenici.
Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici,njegova katedra za Opću kulturologiju i Unija studenata zeničkog Univerziteta, udružili su se u organizaciji ovog okruglog stola.U potrazi za odgovorom kako danas ostati normalan oni su angažovali neuropsihijatre, te filozofa i sociologa.Damir Kukić,dekan Filozofskog fakulteta, kaže kako je ovo važna i intrigantna tema koja zaslužuje pažnju.
Belma Sadibašić,neuropsihijatar i šefica Odjela za bolesti ovisnosti i druge toksikomanije Kantonalne bolnice u Zenici, ističe kako socio-ekonomska situacija u današnjem be-ha društvu itekako otežava normalno psihičko funkcionisanje pojedinca.
Poremećen sistem vrijednosti i svakodnevne negativne informacije, po mišljenu dr Damira Kukića čine, da se sociološko kulturološke definicije normalnog u našem društvu pomjeraju i postaju fluidne što dovodi do paradoksa.
Na poremećaje mentalne stabilnosti i ravnoteže, psihijatri i psiholozi imaju niz odgovora koji uključuju tretmane i terapije lijekovima.Suština je, ističe dr Sadibašić , ipak u preventivi i prakticiranju nekih gotovo zaboravljenih običaja.
Učesnici okruglog stola bili su i doktori neuropsihijatri Halima Hadžikapetanović i Edin Bjelošević, filozof Spahija Kozlić i sociolog Esad Delibašić.    (D.T.)

 

ff c ff b

Share