Tri nove nagrade za predstave Bosanskog narodnog pozorišta

Dvije predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, „Moja Fabrika“ u režiji Selme Spahić i „Za šta biste dali svoj život?“ u režiji Harisa Pašovića proteklih su dana odigrane u okviru Takmičarskog programa 36. pozorišnih igara Jajce 2017. Odlukom Stručnog žirija Pozorišnih igara nagrađen je umjetnički rad na dramaturgiji i dramatizaciji predstave, nastale prema knjizi Selvedina Avdića „Moja Fabrika“, u režiji Selme Spahić. Ovo umjetničko priznanje pripalo je mladoj dramaturginji Emini Omerović koja autorski rad dramatizacije potpisuje zajedno sa kolegicama Selmom Spahić i Bojanom Vidosaljević. „Moja Fabrika“ će u narednom periodu imati regionalnu turneju koja započinje festivalskim učešćem na MOT festivalu u Skoplju, u mjesecu septembru.

Najboljom predstavom u cjelini nagrađena je predstava „Za šta biste dali svoj život?“,  u režiji Harisa Pašovića, u koprodukciji East West Centra Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, te novosadskih pozorišta Promena i Újvidéki Színház.

Glumački ansambl ove predstave, nakon prethodno osvojene nagrade na ovogodišnjem Festivalu bh. drame, dobitnik je kolektivne nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na Pozorišnim igrama BiH u Jajcu. Predstava “Za šta biste dali svoj život?” do sada je izvedena na pozorišnim festivalima u Sarajevu, Novom Sadu, Subotici, Bratislavi, Zenici i Jajcu. (S.S.)

 

 

 

 

Share