Tehnologija uzgoja u plastenicima

Za zainteresovane poljoprivredne proizvođače danas je u velikoj sali Gradskog vijeća Zenica priređena prezentacija tehnologije uzgoja u plastenicima.
Predavači su bili stručjanici iz Tuzlanske firme PLANT,koja u širokom dijapazonu djelatnosti između ostalog ima i edukaciju iz ove oblasti.
Dugogodišnja saradnja firme PLANT i Gradske uprave u Zenici odnosno resorne službe,nastavljena je i ove godine,ukazuje Adnan Hodžić,direktor pomenute tuzlanske firme. Pri tome podsjeća da je značajan broj i kupaca njihovih proizvoda sa ovih prostora.
Jedan od predavača bio je Emin Rustemović,magistar poljoprivrede,koji je šire govorio o bolestima i štetočinama na povrću u zatvorenom prostoru,te mjerama za suzbijanje. Za RTV Zenica je ukazao da plastenička proizvodnja ima više prednosti u odnosu na otvorene površine.
Stručna saradnica za poljoprivredu Gradske uprave u Zenici, Senada Sejmenović podsjeća da su u protekle 3 godine kroz više projekata zainteresovanim proizvođačima dodijeljeni plastenici.U dva projekta partneri su bile Američka,odnosno Norveška ambasada,sa 47 i 11 korisnika,a prošle godine UNDP koji je dodijelio 7 plastenika sa 200 metara kvadratnih.
Plastenička proizvodnja je u zamahu,između ostalog i zbog promjena u klimatskim faktorima,istakla je Sejmenović.  (Š.B.)

 

plast b plast c

Share