Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U subotu,14. novembra u svijetu se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, oboljenja u ekspaziciji sa modernim stilovima života, stresom i lošom prehranom. Dijabetes je jedina nezarazna bolest koja je poprimila odlike globalne epidemije, upozoravaju stručnjaci. Svake tri sekunde, u svijetu se otkrije jedan slučaj ovog oboljenja.
Procjenjuje se da je 12 posto svjetske populacije oboljelo od dijabetesa, a u BiH oko 250 hiljada ljudi. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobnojskog kantona je prvu polovinu novembra posvetio ovom problemu, organizujući zdravstveno edukativne performanse i preventivne akcije. Jer prevencija je u svemu najbitnija, a kod dijabetesa sastoji se od tri osnovna koraka, podsjeća Nino Hasanica, viši zdravstveni tehničar u Zavodu za javno zdravstvo.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane ovih je dana promovisao i značajno edukativno štivo, priručnik o šećernoj bolesti kod djece za prosvjetne radnike i pedagoge, koje je podijeljeno svim školama na ovom području. Koautorica, Diana Štimjanin Koldžo, specijalista pedijatrijske endokrinologije i dijabetologije i načelnica Službe za dječje bolesti Kantonalne bolnice u Zenici potvrđuje da je dijabetesa sve više i među školskom omladinom, te da na to prvenstveno utiču nekvalitetna ishrana i pretilost. Ove godine, akcenat u obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je na promociji zdrave ishrane.
Znati što je moguće više o šećernoj bolesti bitno je i sa stanovišta javnog zdravstva, ocjenjuje Haris Delić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona, koji broji osam udruženja i čak 16 hiljada članova.
U saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem maloj publici u Tešnju i Visokom s ciljem edukacije o dijabetesu priređena je u okviru programa Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, predstava Plavi krug, koja govori o djevojčici i njenom putu saznanja o tome da boluje od šećerne bolesti. Zahvaljući ovoj neobičnoj predstavi, gotovo svi osnovci koji su je gledali, znali su tačne odgovore na sva pitanja ankete zavoda za javno zdravstvo o dijabetesu. Institut za zdravlje i sigurnost hrane i Savez udruženja dijabetičara pozivaju sve Zeničane da provjere nivo šećera u krvi, sutra u holu šoping centra, od 10 do 13 sati.  (S.S.)

 

DIJABETES b

Share