Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U povodu obilježavanja 1.decembra-Svjetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a Crveni križ grada Zenice održao je edukativno predavanje za učenike osnovnih škola na temu „Reproduktivno zdravlje“.
Prilika da se istakne kako je ova teška bolest još uvijek tabu tema u bh društvu zbog čega veliki broj mladih do osnovnih informacija dolazi preko interneta ili rijetko na edukativnim skupovima.
Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a i ove godine nastoji se upozoriti javnost na prisutnost ove bolesti.Procjenjuje se da je u svijetu 33 milijuna osoba zaraženo virusom HIV-a,a svake godine više od 2,5 miliona osoba umire od AIDS-a.Sekretarica Crvenog križa grada Zenice ,Arma Oruć ističe da je ključ borbe informisanje i edukacija,posebno mlađe populacije stanovništva.
Volonteri Crvenog križa,ujedno i predavači na temu „Reproduktivno zdravlje“, Harun Bjeloglavić i Ajša Luković potvrđuju da mladi malo znaju o ovoj teškoj bolesti i opsnostima koje donosi rizično ponašanje.
AIDS je neizlječiva i smrtonosna bolest koju izaziva virus HIV.Najčešće se prenosi polnim odnosom sa inficiranom osobom ,ali takođe i transfuzijom krvi.Inače,u BiH je registrovano 266 oboljelih.

 

(R.Š.)

Share