Svečana akademija povodom 27 godina Stranke demokratske akcije

Svečana akademija povodom 27. godišnjice Stranke demokratske akcije u Zenici održana je večeras u Bosanskom narodnom pozorištu, a zatim i javna tribina čiji je uvodničar bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA BiH, Denis Zvizdić.
Velikom broju prisutnih na Svečanoj akademiji obratili su se najviši predstavnici ove stranke, osim Denisa Zvizdića i potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, predsjednik SDA Zeničko-dobojskog kantona i kantonalni premijer, Miralem Galijašević, te domaćin današnje svečanosti, predsjednik Gradskog povjereništva SDA, Nezir Pivić.
Bilo je govora o ulozi Stranke demokratske akcije u otporu i odbrani Bosne i Hercegovine, njenoj poslijeratnoj obnovi i razvoju, ali i potrebi kadrovskog i programskog zaokreta, s ciljem podmlađivanja članstva i savremene promocije programskih ciljeva.
Predsjednik Gradskog povjereništva SDA, Nezir Pivić, osvrnuo se na medijske manipulacije, kojima se, kako je rekao, uporno pokušavaju diskreditovati zasluge najznačajnije bošnjačke političke snage u Bosni i Hercegovini, kao i na „opšte nazadovanje Zenice u periodu nakon lokalnih izbora u BiH“.
Predsjednik SDA Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević, izjavio je da je ponosan na ulogu i zasluge Stranke demokratske demokratske, pogotovo u Zenici, u vrijeme kada je ovaj grad vodio rahmetli Husejin Smajlović, izrazivši uvjerenje da će se Stranka uspješno obračunati sa, kako je kazao, izdajicama u vlastitim redovima.
Potpredsjednik SDA BiH, Šefik Džaferović, izrazio je uvjerenje da će Stranka demokratske akcije, osvježena novim članstvom i usmjerena prema konačnom obračunu sa onima koji stranci ne žele dobro, na predstojećim opštim izborima postići dobre rezultate i vratiti povjerenje građana.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, upoznao je prisutne sa političkim i ekonomskim uspjesima koje je državna vlast, u velikoj mjeri predvođena politikom Stranke demokratske akcije, postigla u protekle dvije godine, na putu ka evropskim integracijama, kao i u privrednom i sveukupnom razvoju Bosne i Hercegovine, posjetivši da je ova stranka, prije izbornog poraza 2010. godine bila lider procesa reformi koje su BiH dovele na prag NATO saveza.
Poručio je da protivnici Stranke demokratske akcije imaju problem sa jakom SDA, koja građanima trasira put u novu, prosperitetnu budućnost unutar Evropske unije, istakavši da je napredak očigledan kad god SDA ima politički legitimitet.
Svečani program upotpunio je Omladinski hor, pod dirigentskom palicom Milenka Karovića, koji je izveo nekoliko partiotskih pjesama, poput Dragoj mojoj BiH i Modre rijeke. (S.S.)

 

 

 

 

Share