Susreti mladih “Živimo zajedno”

U Zenici su 03. i 04. oktobra održani susreti mladih Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, pod nazivom “Živimo zajedno”, koje je podržala Pro-Budućnost zajednica, preko fonda lokalnih inicijativa.Susrete je činila Međureligijska tribina “Odgovornost mladih u očuvanju trajnog mira – mogućnosti i perspektive” te zajednička posjeta Udruženju “Učitelji bez granica”.
Na međureligijskoj tribini (03.10.2016.), koja je okupila 30-tak mladih Zeničana iz svih religijskih zajednica i crkava, akcentirano je na vraćanju povjerenja, prevazilaženju predrasuda te jačanju slobode identiteta svakoga pojedinca.
Mladi su svojim izlaganjima, sugestijama i konkretnim idejama dokazali da se ZAJEDNO LIJEPO živjeti itekako može.Susretu su se priključili iskusni mirovni aktivisti, Sumea Mujkanović, Sedžida Beganović-Isaković i Siniša Moretti.Da ne bi sve ostalo samo na riječima, drugi dan projekta “Živimo zajedno” članovi Ureda za mlade, posjetili su Udruženje “Učitelji bez granica” koji upošljavaju nekoliko osoba sa invaliditetom a bave se vannastavnim obrazovanjem djece i mladih sa poteškoćama.Mlade OMSa u posjeti je predvodio predsjedavajući jerej Marko Maleš koji je razgovarao sa predsjednicom Udruženja g-đom. Hadžirom Dračo.Mladi su ovom prilikom uručili svoj poklon članovima i volonterima Udruženja, kazavši da im je nakana da pokažu kako ne samo da mogu dijalogizirati zajedno, već da sretni i složni mogu raditi plemenita i dobra djela. Također, mladi su iskazali svoju spremnost da zajedno sa aktivistima Udruženja “Učitelji bez granica” pokrenu u narednom periodu nekoliko zajedničkih projekat.

 

OMS Zenica

 

oms-b oms-c

 

Share