Stručni skup o klizištima

Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini organizator je dvodnevnog,5. naučno-stručnog skupa GEO-EXPO 2015. koji je prije podne otvoren na Politeničkom fakultetu Univerziteta u Zenici.
Predviđeno je razmatranje više oblasti među kojima klizišta,poplava,temeljenja,rudnika,ekologija,saobraćajnica,te infrastrukture.
U BiH je gotovo nemoguće sanirati sva klizišta,izjavio je u razgovoru za RTV Zenica Sabid Zekan, predsjednik Društva za geotehniku BiH.
-Klizišta se javljaju na površinskim kopovima,saobraćajnicama i naseljenim mjestima,stoga je neophodan različit pristup ovoj problematici.
-Mi ćemo pokušati definisati BH metodologiju za istraživanje i stabilizaciju klizišta,koja treba da pomogne državi da sa minimalnim sredstvima kontrolišemo padine i da ne dozvolimo velike tragedije,ukazao je Zekan.
Zaslužnim pojedincima,saradnicima i prijateljima Društva za geotehniku BiH uručena su priznanja,pri čemu je planirano i održavanje godišnje skupštine Društva za geotehniku BiH.
Za sutra je zakazan okrugli sto na temu „Metodologija i zakonska regulativa iz oblasti:istraživanje,projektovanje i izvođenje stabilizacije klizišta“.
Prateća manifestacija ovog skupa je izložba opreme,materijala i tehnologije iz geotehnike.   (Š.B.)

 

geo c geo b

Share