Stotinu novih policijskih službenika MUP-a ZDK položilo zakletvu

Stotinu mladića i djevojaka položili su danas svečanu zakletvu pred stupanje u redove policije Zeničko-dobojskog kantona. Kadeti 30. generacije Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova prisegnuli su na zaštitu javnog poretka, Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, a zatim preuzeli značku policijskog službenika i potpisali ugovore o zasnivanju radnog odnosa. Nakon današnje svečanosti počinje njihov profesionalni angažman.

-Sto mladih i motivisanih, profesionalno obučenih i opremljenih policijskih službenika predstavljaju značajnu novu snagu u našim redovima, koja će doprinijeti stvaranju sigurnijeg okruženja u Zeničko-dobojskom kantonu, – istakao je ovom prilikom policijski komesar MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Semir Šut.

-Mi smo u posljednje tri godine imali 210 novih policijskih službenika i to je značajno obnavljanje kadrova. Nadamo se da ćemo krajem ove i početkom iduće nastaviti sa konkursima, kako bi pratili ovaj stepen popunjenosti, – dodao je Šut.

U obraćanju kadetima naglašeno je da policija danas nije samo represivni aparat, već prije svega servis građanima. Ukazano je na značaj dužnosti policijskog službenika, odgovornosti koje ova služba nosi i zajedništva u jačanju novih generacija policijskih službenika. Prilikom današnje svečanosti, čestitke na stupanju u policijske redove uputili su im i premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević i ministar MUP-a, Nikola Arsenić. (S.S.)

Share