Sporazum o osnivanju ESV ZDK

U sjedištu Zeničko dobojskog kantona danas je priređeno potpisivanje Sporazuma o osnivanju Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ovog Kantona. Time će biti prekinuta višegodišnja blokada rada ovog tijela,čiji je zadatak da, u zajedničkoj saradnji tri partnera (Vlada,Sindikat,Poslodavac), kreira ključna zakonska rješenja na dobrobit privrede i društvene zajednice.

Sporazum o osnivanju Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ZDK,potpisali su resorni kantonalni ministar, Nurđehan Šahinović,predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata, Mirnes Isaković i predsjednik Grupacije poslodavaca, Ibrahim Meškić. Realni sektor,prema riječima Meškića,ništa do sada nije dobio provedbom reformske agende. Naprotiv,ponuđena  rješenja samo otežavaju poslovanje,stoga će ovo ESV ZDK biti inicijator prijedloga i sugestija prema federalnom nivou,u čijoj je nadležnosti,inače oko 90 posto svih zakonskih rješenja,kazao je Meškić.

U Sindikatu puno očekuju od novog Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK. Mirnes Isaković potvrđuje da saradnja sa aktuelnom kantonalnom vladom nije upitna i nada se njenom uspješnom nastavku.

Ministar za rad,socijalnu politiku i izbjeglice, Nurđehan Šahinović najavljuje naredne poteze,među kojima je imenovanje članova Vijeća i biranje rukovodstva.Vlada će pružiti potrebnu logističku pomoć,kazao je Šahinović.

Činu potpisivanja Sporazuma o osnivanju ESV,prisustvovao je i Adis Arapović,projekt menadžer Centra civilnih inicijativa. Smatra, da Vlade trebaju da budu na raspolaganju i servis poslodavcima,sindikatima i svim građanima,te da je veća odgovornost i zadaća na poslodavcima i sindikatima.

Mladen Pandurević iz federalnog Udruženja poslodavaca je podsjetio da ne postoji nijedna zamlja u kojoj je visok stepen socijalnog dijaloga, a da nije razvijena. To je dobar pokazatelj i putokaz i za ZDK.   (Š.B.)

 

 

Share