Smrt učenice OŠ Arnauti uzrokovana meningokoknom sepsom

Zbog prošlosedmične smrti učenice Petog razreda u Osnovnoj školi Arnauti, uzrokovane meningokoknom sepsom, roditelji djece iz Arnauta i okolnih sela danas nisu slala djecu na nastavu. Sa nadležnima danas su razmatrali ova situacija, tražili zvanične informacije i odlučivali šta dalje činiti. Iako su nadležni ustvrdili da su poduzeli sve što je trebalo nakon pojave ovog oboljenja te da nema mjesta panici, ostalo je ipak nejasno hoće li sutra biti nastave.

Smrt desetogodišnje Dž.H. iz Briznika, učenice Petog razreda Osnovne škole u Arnautima šokirala je sve u ovom kraju Zenice. Dok njeni roditelji traže utjehu i smisao i snagu da idu dalje kroz život, ostaloj djeci roditelji su iz straha zabranili odlazak u školu. U nedostatku zvaničnih inforamcija telefonom i putem društvenih mreža inicirali su današnji sastanakVijeća roditelja sa direktorom škole, predstavnicima resornog kantonalnog ministrstva, HES-a i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Nakon vijesti o smrti učenice, nikome nije bilo jednostavno, zavladali su zabrinutost i panika. Iz uprave škole i od strane epidemiologa su danas dobili pojašnjenja kako tome nema mjesta, jer su, po dojavi iz Kantonalne bolnice o bolesnoj djevojčici, poduzete sve potrebne mjere i radnje. Ipak teško ih je bilo ubjediti u to, pa čak i uz tvrdnje kako se u 30- godišnjoj praksi rada HES-a nije desilo da poslije intervencije struke bude novih oboljenja…

Uz nedopustivu činjenicu da od srijede nisu imali zvanične informacije nadležnih, uznemireni i zabrinuti roditelji direktoru škole i njegovom zamjeniku danas su najviše spočitavali i loše higijenske uslove u školi.

U Zajedničkom saopštenju škole, ministarstva, HES-a Doma zdravlja, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, Vijeća roditelja i Koordinacije mjesnih zajednice konstatovano je da se ipak stvorila nepotrebna panika, ali ostalo je upitno hoće li zabrinuti roditelji i sutra poslati djecu u školu.    (S.G.)

 

 

Share