Pacijentica umrla zbog zaraze virusom AH1N1

Danas je potvrđeno da je 30-godišnja žena iz Srednje-bosanskog kantona, koja je u petak preminula u Kantonalnoj bolnici u Zenici, bila zaražena virusom svinjske gripe. To je ove godine drugi slučaj smrti u zeničkoj bolnici, povezan sa zarazom virusom AH1N1. U oba slučaja, međutim, svinjska gripa nije bila primarno oboljenje pacijenata, koji su u bolnicu primljeni zbog težih hroničnih oboljenja, saznajemo u ovoj ustanovi.
Trenutno je u Kantonalnoj bolnici na liječenju jedan pacijent kod kojeg je utvrđena zaraza virusom svinjske gripe. – Ni kod ovog 63-godišnjaka, gripa nije primarna bolest. Sa drugom dijagnozom ranije je smješten na Interni odjel, – kaže dr Mahdi Brčaninović, rukovodilac Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor u Kantonalnoj bolnici. On je potvrdio da je tokom ove godine, od osam briseva, koji su uzimani radi sumnje zarazom svinjske gripe, sedam bilo pozitivno.
Od početka godine, na Zaraznom odjelu 51 pacijent je bio smješten sa dijagnozom gripe. Trenutno su kapaciteti ovog odjela puni, a većina pacijenata, njih 33, leže zbog komplikacija uzrokovanih gripom.
152 pacijenta prošla su ove godine kroz bolničku prijemnu ambulantu s tom dijagnozom. Njen prvi i najsnažniji val već je oslabio, a sezona se podrazumijeva do sredine marta.  (S.S.)

Share