Slijedi Festival Turskog filma

Festival turskog filma održaće se u Zenici od 28. aprila do 2.maja u Multipleksu Ekran.Uz podršku Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i njihove ambasade u Bosni i Hercegovini,biće ovo prva reprezentativna smotra turske kinematografije u Zenici a sedma u našoj zemlji.
Turska kinematografija jedna je od jačih u svijetu a osim popularnih televizijskih serija,svake godine na tržište izbacuje vrhunske igrane filmove koji su nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima.Festival turskog filma otvoren je juče u Sarajevu, kaže Nihat Gil,zamjenik podsekratra ministarstva kulture i turizma Republike Turske.
Repriza ovog Festivala u Zenici,po riječima atašea za kulturu i turizam ambasade Turske u Sarajevu,Sonera Šahina,ponudiće šest filmova a biće otvorena istorijskim spektaklom „Fetih 1453“,jednom od najskupljih produkcija u turskoj kinematografiji.
Festival turskog filma u Zenici dio je cjelovite kulturološke prezentacije Turske u BiH a čiji je povod 23. april.,Dan djeteta u Turskoj.Osim spektakla za najmlađe u Zeničkoj areni ona uključuje festival filma i nastup na međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu.
(D.T.)

Share