Skupština ZDK podržala Prijedlog ovogodišnjeg budžeta

Sa 20 glasova „za“ i 13 „suzdržanih“,Skupština Zeničko dobojskog kantona podržala je juče Prijedlog ovogodišnjeg budžeta po skraćenom postupku koji je zacrtan na oko 275 miliona i 600 hiljada maraka.
Opozicija je kritikovala predloženi budžet,ukazavi da nema razvojnu komponentu,te nedovoljnom podrškom privredi i poljoprivredi.
Budžet,u kojem je i stavka kreditnog zaduženja od 28,5 miliona maraka, će u nastavku godine navjerovatnije doživjeti rebalans.
Budžet koji je nova Vlada nedavno usvojila prije svega je stabilizirajući,a dijelom i razvojni,smatraju u Vladi. Premijer Miralem Galijašević je naglasio da je osnovni cilj stabilizacija kantona u političkom,ekonomskom i finansijskom smislu. Pri tome je potvrdio da je ukupni nagomilani deficit oko 72 miliona maraka i da se radi,kako je rekao, u kriznim okolnostima.
Ministar finansija Andrej Kajić je za govornicom priznao da je bilo malo vremena za kvalitetnu pripremu dokumenta na koji je data saglasnost federalnog nivoa.
Opozicija je uputila kritike na predloženi budžet,za koji je ustvrdila da nije razvojni. Izrazili su i nezadovoljstvo odbijanjem amandmana.Ukazali su i na nedovoljna sredstva za poticaje privredi i poljoprivredi,a za transfer za nauku je rečeno da bolje nije ni planiran.
Predsjednik Kluba SBB-a Ismet Sarajlić je kazao da će zastupnici ove stranke biti uzdržani prilikom glasanja o budžetu.
Skupština je uz Prijedlog budžeta prihvatila i 4 zaključka a nakon toga i Zakon o izvršavanju budžeta za ovu godinu.  (Š.B.)
 
skupstina mart b

Share