Skupština ZDK o promjeni predsjedavajućeg

Današnje zasjedanje Skupštine Zeničko dobojskog kantona obilježeno je višesatnom raspravom o nedavnoj promjeni na čelu rukovodstva Skupštine,kada je,od strane dvojice zamjenika (Ivo Tadić i Jasmin Duvnjak), umjesto dosadašnje predsjedavajuće, Draženke Subašić (DF), na ovu poziciju izabran Jasmin Duvnjak (SDA).

Nakon skoro sat i po,utrošenih na elaboraciju i postavljanje zastupničkih pitanja,na otvaranju rasprave o dnevnom redu,zastupnici DF-a i SDP-a tražili su povlačenje odluke o smjeni Draženke Subašić,uz tvrdnju da je upitna legitimnost ovog čina,kojim se,kako su kazali krši Ustav,kao i odluke današnje sjednice,koju je vodio predsjedavajući Duvnjak. Pri tome su ukazali da je na sceni svojevrsna diskriminacija.No,predstavnici koalicije u ZDK, SDA,HDZ i SBB, su podsjetili,da je ostavljeno dosta vremena (18 mjeseci) da se sama Subašić povuče sa ove funkcije i da je nužno da se,pored izvršne,preuzme puna odgovornost i za funkcionisanje zakonodavne vlasti na nivou Kantona.  Zastupnici skupštinske većine iz SDA i DF-a su ukazali, da se,suprotno tvrdnjama opozicije, ne krši Ustav, te da nema diskriminacije,jer Subašić ostaje u rukovodstvu Skupštine kao zamjenica predsjedavajućeg.No,sama Subašić,uprkos pozivu Jasmina Duvnjaka nije zauzela mjesto za radnim stolom,nego je bila u zastupničkim klupama.

Smjena na čelu rukovodstva Skupštine ZDK,bit će,po svemu sudeći,predmet očitovanja Ustavnog suda FBiH.

Skupština je po dnevnom redu,većinom glasova, usvojila Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o javnom redu i miru,po skraćenom postupku,Prijedlog Plana zaštite od požara ZDK,te Elaborat o opravdanosti promjene naziva Fakulteta za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici u Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici,Prijedlog Odluke o usvajanju ovog Elaborata, kao i Prijedlog Odluke o promjeni naziva Fakulteta za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici u Metalurško-tehnološki fakultet.Usvojena je i Informacija o problematici mladih na području Zeničko-dobojskog kantona.   (Š.B.)

 

 

Share