Skupština ZDK o Nacrtu Zakona o liječenju neplodnosti FBiH

Skupština Zeničko dobojskog kantona je na današnjoj sjednici utvrdila mišljenje o Nacrtu federalnog Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Usvojen je i Nacrt Zakona o kantonalnom tužilaštvu,koji će biti upućen u javnu raspravu u trajanju od mjesec dana.

Šira rasprava na sjednici Skupštine Zeničko dobojskog kantona vođena je oko Nacrta federalnog Zakona o liječenju neplodnosti. Najviše sugestija zastupnika odnosilo se na što veći broj pokušaja koji će biti finansijski refundiran. U ime skupštinske komisije dr. Faruk Hodžić ističe da je bilo više sugestija, među kojima i o proširenju sastava budućih stručnih komisija koje će odlučivati o prijedlozima za liječenje neplodnosti.

Zakon o liječenju neplodnosti je dobrodošao, ali se moraju uvažavati medicinska pravila i procedure, ukazao je dr. Ermin Čehić. Nada se kako će se u kreiranju konačnog teksta doći do usaglašenih rješenja. Između ostalog, sporno je starosno ograničenje za potencijalne pacijente.

Skupština ZDK je nakon rasprave usvojila i Nacrt Zakona o kantonalnom tužilaštvu. Resorni ministar, Mirnes Bašić, ističe da se radilo po Zakonu iz 2003. godine, te da su zastarjeli određeni termini. Novi Zakon,koji je upućen u javnu raspravu od mjesec dana, ne donosi suštinske izmjene.

U okviru 49. sjednice Skupštine kao i nastavka 48. koja je prethodila, bilo je više zastupničkih inicijativa, od kojih je većina za Vladu i resorna ministarstva bila neprihvatljiva. Za većinu inicijativa nije bilo većine ni na Skupštini. (Š.B.)

Share