Skupština ZDK o Nacrtima dva federalna zakona

Skupština Zeničko dobojskog kantona je na današnjoj sjednici utvrdila mišljenje o Nacrtu federalnog Zakona o štrajku i Nacrtu Zakona o prijevozu opasnih materija.Na oba Nacrta iznesene  su primjedbe i sastavni su dio zaključaka koji će biti upućeni na federalni nivo.

Nacrt Zakona o štrajku je neprihvatljiv jer njegove odredbe ograničavaju ili otežavaju organizaciju štrajka ukazali su Draženka Subašić i Munib Husejnagić,zastupnica DF-a,odnosno zastupnik SDP-a. Zajedno sa zaključcima na federalni nivo će biti dostavljeni i stavovi Sindikata i Grupacije poslodavaca.

Nacrt federalnog Zakona o prevozu opasnih materija je nedorečen i u praksi će ga teško biti provesti,ocijenjeno je na sjednici. Primjer je odredba da put kojim se prevoze opasne materije mora biti udaljen više od 200 metara od škole,što je nemoguće ispoštovati. Sporno je i definisanje nadležnosti u konkretnim postupanjima,ukazao je Samir Lemeš iz nadležne skupštinske komisije. Svoje primjedbe odranije su iskazali Uprava civilne zaštite i Uprava za inspekcijske poslove.

Inicijativa Sindikata policije kantonalnog MUP-a stara tri godine,o izmjenama Zakona o kantonalnim administrativnim taksama, nije dobila podršku Skupštine. Njome se tražilo uvođenje taksi u postupcima izdavanja određenih uvjerenja,a sredstva bi se namijenila novčanom vrednovanju i nagrađivanju državnih službenika i namještenika. U raspravi je ocijenjeno da bi Inicijativa,inače podnesena svojevremeno u sasvim drugom ambijentu,u slučaju prihvatanja,bila novi udar na standard građana. Na sjednici inače nije ni bilo predlagača Inicijative.

Za Vladu i resorno ministarstvo,kako ističe ministar,Fahrudin Brkić, u ovom trenutku nije prihvatljiva Inicijativa Elektrodistribucije Zenica,koja se odnosi na omogućavanje priključka na struju objektima koji nemaju građevinsku dozvolu.Posebno jer federalni Zakon o zemljištu predviđa sankcije za prekršitelje u ovoj oblasti. Drugo je pitanje uočenih teškoća na terenu i stvarnih problema sa kojima se suočavaju građani, zbog čega Vlada ZDK razmatra donošenje popsebnog akta kako bi se stvorile osnove za priključenje na vodu,ptt,elektro i slične usluge,kazao je Brkić.

Kasno popodne na razmatranju su bili Izvještaji o radu kantonalnih pravosudnih ustanova za prošlu godinu.    (Š.B.)

Share