Skupština ZDK:Ostaje proljetni raspust

Skupština Zeničko dobojskog kantona nije prihvatila Inicijativu o izmjenama Zakona o osnovnoj školi,koja je predviđala ukidanje proljetnog raspusta.
S druge strane prihvaćena je Inicijativa o izmjenama Zakona o javnom redu i miru. Sa dnevnog reda je povučen Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima.
Data je i saglasnost na Prostorni plan općine Visoko (2014-2034.).
Zastupnik Demokratske fronte,Midhat Delić podnosilac je Inicijative o ukidanju proljetnog raspusta,odnosno izmjena Zakona o osnovnoj školi. Kako je obrazložio,gubi se kontinuitet u radu učenika,koji je teško nadoknaditi.
Većina zastupnika smatrala je da proljetni raspust treba ostati. Zastupnik HDZ-a Damir Jukić ukazuje da je to praksa drugih zemalja,kako u okruenju tako i u evropskim zemlja.Doduše,možda bi ga trebalo pomjeriti ranije,odnosno na sredinu drugog polugodišta,istakao je Jukić.
Resorni ministar Mensur Sinanović naglašava da će ovo pitanje biti predmet ankete u školama kao i roditelja učenika,kao i šire javne rasprave svih zainteresovanihPri tom je naznačio da Zakon nije dobro parcijalno mijenjati,te da će temeljitije izmjene Zakona inače biti u programu za narednu godinu.
Skupština nije prihvatila ni drugu Inicijativu zastupnika Delića, o izmjenama Zakona o srednjoj školi,koja se odnosi na izbor direktora.
S druge strane podršku je dobila Inicijativa zastupnika Stranke za BiH,Hašima Mujanovića oko izmjena Zakona o javnom redu i miru.Ministar MUP-a predložio je skidanje sa dnevnog reda Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima,jer,kako je naznačio,određene primjedbe na tekst ima OHR.
Skupština nije prihvatila Inicijativu Udruženja poslodavaca Zenica za izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima,čija je suština rasterećenje od plaćanja komunalnih naknada,ali je zaključkom pozvala resorno ministarstvo da ocijeni potrebu i pristupi eventualnim značajnim izmjenama ovog Zakona u saradnji sa lokalnim zajednicama i privrednicima. Isti scenarij,nedovoljnu podršku zastupnika, doživjela je i Inicijativa Meldine Ugarak oko izmjena socijalnog zakona a cilj je bio uvrštavanje kategorije samohranih majki-odnosno roditelja u prava. Resorni ministar Nurdžehan Šahinović je kazao da se ova kategorija već nalazi u Zakonu. Prihvaćena je Informacija o dostignutom nivou u oblasti socijalne zaštite koja se odnosi na 2014 godinu.  (Š.B.)

Share