Sjednica Gradskog vijeća Zenica

Gradski vijećnici Zenice na 6.sjednici ,usvojili su sumarnu informaciju o provedenim aktivnostima na projektu „Plava voda“.Ono što slijedi ,rečeno je ovom prilikom ,jeste potvrda o odobrenju kredita u iznosu od 22 miliona eura , dok se raspisivanje poziva za izbor izvođača radova može očekivati do kraja godine.Ideja o izgradnji regionalnog vodovoda „Plava voda“ datira iz 80-ih godina prošlog vijeka.Direktor javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ ,Ekrem Kahriman ,ističe da su tek nedavno stečeni svi preduslovi za realizaciju projekta kao i da još samo treba sačekati do kraja maja ,kada se očekuje odluka o odobrenju kredita.Inače ,procedura prikupljanja potrebne dokumentacije
trajala je 8 godina ,a prema riječima gradonačelnika Zenice ,Husejina Smajlovića ,plodovi ovog rada ostaće generacijama iza nas.
Od ukupnog iznosa kredita od 22 miliona eura ,polovinu će vratiti viši nivoi vlasti ,a ostatak 5 općina uključenih u izgradnju vodovoda.
Javno preduzeće regionalni vodovod „Plava voda“ u vlasništvu je grada Zenice i Travnika u omjeru 49:51.Od 750 litara vode u sekundi ,koliki je predviđeni kapacitet ,prema Zenici će biti usmjeravano 350 litara.
Informacija je jednoglasno usvojena ,uz zaključak da je riječ o velikom uspjehu koji dugoročno rješava pitanje vodosnabdjevanja grada.
U nastavku 6.sjednice gradskog vijeća usvojena je informacija o stanju u oblasti poljoprivrede u 2014. godini sa Programima mjera za unapređenje poljoprivrede u 2015. godini na području Grada Zenica ,te izvještaji o radu javnih ustanova u prošloj i planovi za 2015.godinu i to:Centra za socijalni rad Zenica , ” Dom – porodica” , “Doma za stara lica“ ,” Doma zdravlja” , Apoteka “Zdravlje” ,Muzeja Grada , Opće biblioteke ,Bosanskog narodnog pozorišta i javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje.  (R.Š.)

 

vijece maj c vijece maj b

Share