Sindikat Željezare Zenica: Radnici su na ivici strpljenja!

Zbog blokade računa Željezara Zenica nije u stanju izmirivati obaveze prema radnicima. U Sindikatu se opravdano boje novih problema jer prijeti i gubitak dosadašnjih poslova, te tvrde da nadležni na federalnom nivou ne pokazuju dovoljno brige za ovo privredno društvo. Radnici Željezare Zenica (362) su na ivici strpljenja,jer čekaju na isplatu druge polovine decembarske plate.

Sindikalni odbor Željezare Zenica razmatrao je aktuelno teško stanje i zatražio da se Vlada Federacije BiH konačno decidno odredi o daljoj sudbini ovog privrednog društva,čiji je 100 postotni vlasnik.

Pored toga,prema riječima predsjednika Sindikata,Esada Skomorca,od Vlade se traži da bude garant izmirenja obaveza Željezare prema Poreznoj upravi,odnosno da podrži reprogram duga koji se procjenjuje na oko 9 miliona maraka. I treći zaključak je, da Vlada razmotri prijedlog Nadzornog odbora Željezare koji se odnosi na novu organizaciju. Sugerišu što hitniju sjednicu Skupštine jer je svaki dan bitan,pošto ovo stanje direktno vodi u stečaj,istakao je Skomorac u izjavi za RTV Zenica.

Radnici Željezare su na ivici strpljenja. Šaban Selimović iz radne jedinice Hotel Internacional nema odgovor na pitanje kako preživljavaju bez plata, a uz sve,kako podsjeća ide i zima. Čeka se na isplatu druge polovine decembarske plate.

Željezari prije i gubitak poslova, među kojima je i pružanje usluga ishrane za uposlenike kompanije Mittal. Generalni direktor Mittal-a zatražio je jasno očitovanje Uprave Željezare oko ovog pitanja.

Jedan od izvora prihoda Željezare je i angažovanje građevinske operative na montaži skela za pogone Mittal-a. U Sindikatu kažu da je doveden u pitanje i ovaj posao. (Š.B.)

 

Share