Sindikat KB Zenica osuđuje potez Gradske uprave

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica najoštrije osuđuje način i potez Gradske uprave Zenice,koja je blokadom računa onemogućila rad ustanove,navodi se u saopćenju ovog Sindikata.

Prije svega ističemo da smo za zakonit rad svih pa i Bolnice i ne ulazimo u sudsko odlučivanje o vrsti i nastanku duga. Ono što,u ime 1.200 svojih članova,radnika Bolnice želimo istaći je, da je Kantonalna bolnica smještena u Zenici,u njoj rade uglavnom  građani Zenice,gotovo sve obaveze plaća prema preduzećima uglavnom u vlasništvu Grada,što znači da Gradu sigurno najmanje treba da bude interes da jedna takva institucija obustavi rad.

Očigledno je, da Gradska administracija i Gradonačelnik ne posjeduju senzibilitet spram svojih sugrađana.Nakon što se Bolnica uspjela,koliko toliko,izvući iz milionskih dugovanja,bez truna razumijevanja na vrat joj je natovaren iznos za KGZ-korištenje građevinskog zemljišta,administrativnu taksu i stavku čije postojanje je nepoznato u modernom svijetu,odlukom ustavnog suda zabranjeno u polovini države,te ukinuta u većem dijelu Federacije BiH.

Naglašavamo da se radi o dugu čiji iznos,a prije svega porijeklo ne mogu,ne smiju i ne predstavljaju toliko bitan faktor da bi bilo ugroženo liječenje gotovo pola miliona stanovnika ZDK,svih stanovnika Zenice,ali i radna mjesta gotovo 1.700 lica,od kojih je većina iz Zenice.Svi radnici Bolnice su uvijek pokazivali poseban senzibilitet spram drugih radnika i privrednih subjekata koji godinama ne izmiruju doprinose za zdravstvo,a mi im i dalje pružamo zdravstvene usluge,bez da ukidamo iste,ili da im blokiramo račune,podsjećaju iz Sindikata.

Pozivamo Gradsku upravu i Gradonačelniak da ispred svog ličnog stava i sitnosopstveničkog interesa,te obračuna sa svojom dojučerašnjom strankom,stave interese svih građana Zenice i ZDK. Takođe,pozivamo Gradsku upravu,kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja,Vladu ZDK i menadžment Bolnice,da hitno zakažu sastanak i iznađu adekvatno rješenje za ovu tešku situaciju u kojoj se našla Kantonalna bolnica Zenica sa svojih 1.600 uposlenika,kao i 500 hiljada pacijenata iz ZDK,navodi se u saopćenju Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ove ustanove.

 

(Predsjedništvo NSSRZUZ OO KB Zenica)

Share