SDP Zenica-Ostali smo bez posljednje strane investicije

Zenica centar crne metalurgije bivše Jugoslavije ali i Bosne i Hercegovine, ostaje bez još jednog proizvodnog subjekta, a to je ovaj put pogon“CIMOS“.  140 zaposlenika ove tvornice će uglavnom završiti na Birou rada. Vijest o zatvaranju nekog privrednog subjekta danas i nije neka vijest, ali smo sa razlogom zabrinuti  obzirom da ovo je treća firma u zadnjih godinu dana koja bi „nestala“. Ovo je  još jedan u nizu proizvodnih pogona koji se gasi u Zenici, a prije toga smo imali Metalno, Prim, Borac, Vatrostalnu, Izgradnju, …. i mnoge druge pogone koji su zapošljavali veliki broj radnika i onda se moramo zapitati kuda to idemo? Ogroman je gubitak za Grad Zenicu kao i za Ze-DO Kanton je ugasiti i jedno radno mjesto a kamo li Tvornicu koja je hranila 140 uposlenika i njihove porodice. Još je gore stanje ako kažemo da je ovaranje CIMOS-a,čiji su pogoni otvoreni 2008. godine, bila posljednja strana investicija u gradu Zenica!

Postavljamo pitanje koliko je sposobna vladajuća većina u našem Gradu i Kantonu? Privlačenje stranih investitora , otvaranje ovih radnih mjesta, stvaranje povoljnijeg ambijenta za ulaganje su ostala puka predizborna obećanja vladajuće strukture. Otvaranjem šoping centara i objekata za potrošnju  grad Zenicu i njene građane ne očekuje perspektivna budućnost.Smatramo da je jedan od osnovnih prioriteta gradskih pa i kantonalnih vladajućih struktura da se što prije stvori ambijent za to, da se ovo što je ostalo od proizvodnih preduzeća i pogona se zadrži i poveća proizvodnja, kao i da se ispune svi uslovi za jednostavnije i brže otvaranje proizvodnih pogona na teritoriji Grada.

Iz Grada Zenice već odavno ne odlaze više samo mladi nego i  čitave porodice. Ovo sa CIMOSOM bi trebalo da je Crveni alarm za vlast u Gradu, Kantonu ali i Federaciji BiH da hitno poduzmu sve moguće mjere kako bi se spriječilo zatvaranje Tvornica ovog tipa jer Zeničko-dobojski Kanton sa sjedištem u Zenici je najveći izvoznik u Federaciji BiH  i tako bi se i trebalo odnositi prema ovom gradu i njegovim građanima.    (PRESS SLUŽBA GO SDP BiH ZENICA)

 

Share