SBB neće podržati smjenu predsjedavajuće Gradskog vijeća

Povodom zadnjh dešavanja u Gradskom vijeću Zenica, Gradski odbor SBB BiH Zenica daje slijedeće saopštenje:

Prema određenim saznanjima, a nakon održanog proširenog radnog predsjedništva GV Zenica održanog dana 29. 08 .2017. godine, evidentno je da će određene političke partije pokrenuti inicijativu za smjenu predsjedavajuće Gradskog vijeća gđe. Sanje Renić.

U vezi sa pomenutim scenarijem SBB BiH Zenica neće podržati smjenu predsjednice GV Zenica, a u svrhu stabilizacije političkih prilika i održavanja multietničkog karaktera grada i sprečavanja politiziranja u Gradskom vijeću koje je u posljednje vrijeme prekršilo svaku mjeru.

Povodom pojedinih natpisa da je SBB BiH Zenica opstruirao rad Gradskog vijeća na posljednjoj sjednici GV, odlučno tvrdimo da to nije istina i da su sem gđe.Amele Granić koja je prisustvovala sjednici GV svi vijećnici SBB su imali opravdan razlog za neprisustvovanje istoj.

SBB BiH Zenica ni na koji naćin neće opstruirati Gradsko vijeće i blokirati rad pojedinih predstavničkih tijela, ali isto tako bez prejudiciranja smatra da bi predsjedavajući Gradskog vijeća trebao biti iz reda drugih naroda tj. nebošnjak.

SBB BiH Zenica se i u dosadašnjem radu vijeća ponašao vrlo odgovorno na način da je podržavao sve odluke koje su bile korisne za ovaj grad i građane, bez politiziranja i svrstavanja na bilo čiju stranu i glasajući po vlastitoj savjesti.

To je postalo opšte prepoznatljivo posebno među građanima Zenice i vijećnici SBB BiH Zenica ni na koji način nisu učestvovali u vrijeđanju drugih vijećnika, gradonačelnika i članova drugih stranaka.

Ovim putem SBB BiH Zenica apeluje i poziva sve vijećnike, sve političke partije, gradonačelnika, i organe gradske uprave da prvenstveno rade svoj posao u interesu grada i građana Zenice.

SBB BIH se ograđuje, unaprijed, od bilo kakve vrste politikanstva koje može prouzrokovati eventualna odluka o smjeni gđe. Sanje Renić i naglašava da će SBB BiH Zenica i dalje djelovati politički odgovorno,produktivno, konstruktivno i stabilizirajuće,a što je i bila dosadašnja praksa.

SBB BiH Zenica naglašava da apsolutno nije zainteresovan za poziciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća, ali u slučaju eventualnog scenarija, smijene predsjedavajuće, a radi spriječavanja blokade rada Gradskog vijeća SBB BiH Zenica daje podršku zamjeniku Gradskog vijeća da vodi sjednice,uz insistiranje da se novi predsjedavajući Gradskog vijeća izabere u sto kraćem roku.

Posebno želimo istaći da ni u kom slučaju ne priželjkujemo ovakav eventualni scenarij i još jednom naglašavamo da SBB BiH Zenica neće podržati smjenu aktuelne predsjedavajuće GV Zenica.

 

Zenica, 30.08.2017.godina

 

GO SBB BiH ZENICA

Share