Savjetovanje: Povezivanje u drvopreradi

Savjetovanje o temi Inovativne mreže u drvoprerađivačkoj industriji okupio je danas u Zenici predstavnike privrednog sektora i akademske zajednice. Od njih se očekuje saradnja na unapređenju konkurentnosti u ovoj oblasti privrede, koja se smatra se jednom od najperspektivnijih u BiH. Godišnji izvoz proizvoda iz drvoprerade ostvaruje se u vrijednosti od milijardu i 500 miliona maraka.

Drvoprerađivačka industrija u zemlji sa bogatim šumskim fondom i razvijenom tradicijom potencijal je koji se treba mijenjati i dalje razvijati u skladu sa zakonitostima svjetskog tržišta.

Nekoliko fakulteta u Zenici i sada školuje inženjere koji često završavaju u drvoprerađivačkom sektoru. Direktor Centra za inovativnost i poduzetništvo UNZE, profesor Darko Petković, očekuje da će se na zeničkom Univerzitetu uskoro krenuti i sa odsjekom za dizajn i tehnologije u drvopreradi, koji bi se usko vezao sa laboratorijom za testiranje proizvoda od drveta, kao i uspostavljanjem koncepta dualnog obrazovanja, po kojem student 30 do 40 posto nastave provodi u proizvodnim pogonima.   

Dizajn je danas globalni fenomen. Privreda je gotovo nezamisliva bez dizajniranog proizvoda, pa i industrija namještaja upošljava značajan broj produkt dizajnera, što u drvopreradu direktno uključuje i polaznike Likovne akademije.

500 ljudi radi za odjel namještaja u kompaniji Fis, koji mjesečno na tržište iznese do 14 hiljada proizvoda od drveta. Nove investicije planirane su u proizvodne inovacije, koje bez kvalitetnog kadra nisu moguće, smatra direktor Ambijente, Fuad Telalović.

Zajednički pristup razvoju drvoprerade omogućiće ovdašnjim, mahom malim proizvodnim preduzećima da unapređuju kvalitet svojih proizvoda i ostvare bolji položaj na međunarodnom tržištu, mišljenja je Karin Horhan iz njemačkog Društva za međunarodnu saradnju.

Bitno je da kompanije sarađuju, ne samo međusobno već i sa akademskim institucijama i javnim sektorom. Želimo ohrabriti tu komunikaciju u podršci inovacijama u drvopreradi. Ovdašnji proizvođači rade odličan posao, ali u kooperaciji bi bolje prošli na međunarodnom tržištu, unaprijedili bi konkurentnost svojih proizvoda, te uticali na rast zaposlenosti i bolje izglede za budućnost u svojoj zemlji, – ističe Horhan…

Okrugli sto o temi Inovativne mreže u drvoprerađivačkoj industriji održan je u okviru Programa podrške konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini, koji zajednički realizuju Evropska unija i Njemačka vlada, putem njemačkog Društva za međunarodnu saradnju. (S.S.)

Share