Savjetovanje o proizvodnji jagodičastog voća

Ukazati na probleme u sektoru jagodičastog voća, ali i pokušati naći moguće pravce njihovog rješavanja – bila je suština danas održanog okruglog stola, koji je u Zenici okupio uz predstavnike poljoprivrednika, otkupljivače, te predstavnike resornog federalnog i kantonalnog ministarstva, kao i općinskih službi za poljoprivredu. Organizatori su bili Udruženje poljoprivrednika ZDK i Savez jagodičastvog voća BiH.

– ZDK pionir je i lider u proizvodnji maline u našoj državi, a ove godine u sektoru  proizvodnje jagodičastog voća bilježimo izuzetno loš uticaj niskih temperetatura i to u bitnom momentu njihove vegatacije, potom i poremećaj na tržištu cijena maline, kao i probleme otkupljivača, što su bili razlozi za organizaciju ovog skupa kako bi zajednički djelovali i našli pravce mogućeg rješavanja problema u ovom sektoru, ističe Sedin Biogradlija, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK.

– Moguća rješenja u proizvodnji jagodičastog voća su u sistemskom pristupu i uređenju ove oblasti, smatra Husnija Kudić, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, navodeći da će, uz već postojeće poticaje u ovoj oblasti, ovo Ministarstvo u okviru sadašnjih analiza koje rade, izaći sa kvalitetnim programom za narednu godinu. (V.J.)

 

Share