Sastanak Sindikata Mittala Zenica i Prijedor

Sindikati ArcelorMittal Zenica i ArcelorMittal Prijedor,koji su danas održali zajednički sastanak u Upravi zeničke kompanije pozvali su entitetske premijere i Vijeće ministara BiH da što hitnije razmatraju nagomilanu problematiku.
Mittalovim kompanijama u Zenici i Prijedoru prijeti drastično smanjenje proizvodnje,a i time i broja radno angažovanih zbog niza teškoća u poslovanju,među kojima je i kriza čelika na evropskom tržištu. Sastanak je održan je u prisustvu predstavnika Uprave Arcelor Mittal Zenica.
Nagomilana i prijeteća problematika ArcelorMittal Zenica i ArcelorMittal Čelnik Sindikata zeničkog Mittal-a,Zuhdija Kapetanović naglašava da je za 2015. kao i narednu 2016. godinu već projektovan gubitak.
No najgori scenarij je obustava integralne proizvodnje,zbog niza teškoća u poslovanju,koje opterećuje i kriza sa cijenama čelika na širem tržištu.
ArcelorMittal Prijedor ima druge probleme, u sporu je sa vladom manjeg bh entiteta zbog plaćanja poreza,odnosno cijene rude.Prvi čovjek sindikata Mittal-a Prijedor Milanko Stojnić tvrdi da nastavak proizvodnje nema alternativu,a da nadležne institucije rješavaju pomenuti spor po kojem će se morati postupiti.
Krajnji cilj sastanka i zajedničkog apela je sačuvati radna mjesta ukazuje Obrad Belenzada,predsjednik Konfederacije Sindikata Republike Srpske. On smatra da je ključ rješenja na višim nivoima odlučivanja,kojima je u interesu uposlenost kapaciteta i ubiranje poreza i doprinosa.
Sindikati dvije kompanije u okviru ArcelorMittal-a,najavljuju i u narednom periodu intenzivne kontakte i aktivnosti kako bi bio izbjegnut najgori scenarij,obustava proizvodnje i gašenje radnih mjesta.   (Š.B.)

Share