Sastanak o problematici prevoza učenika OŠ

S ciljem iznalaženja novih,prihvatljivijih i kvalitetnijih rješenja prevoza učenika osnovnih škola,danas je u sjedištu Zeničko dobojskog kantona priređen  sastanak sa direktorima škola sa područja cijelog ZDK.Dosadašnja sredstva na godišnjem nivou od oko 4 miliona maraka za ove namjene,teško će se uvećati,ali se traži racionalniji model organizacije prevoza učenika.

Na godišnjem nivou za prevoz učenika osnovnih škola iz kantonalnog budžeta se izdvaja blizu 4 miliona maraka,pri čemu zakonska odredba precizira plaćanja prevoza na relacijama 5 i više kilometara,podsjeća ministar obrazovanja, Mensur Sinanović.

Glavni cilj razmatranja mogućeg novog modela u oblasti prevoza učenika je prije svega sigurnija i kvalitetnija usluga,ističe Fahrudin Brkić, ministar prostornog uređenja,prometa i komunikacija i zaštite okoliša.

Pokušavamo doći do rješenja kojim bi se plaćanje prevoza omogućilo i za učenike koji do škole putuju manje od 5 kilometara,ali u okvirima raspoloživih sredstava,kaže ministar obrazovanja Mensur Sinanović. Dodaje da će glavnu riječ imati struka.Povod za razmatranje pitanja prevoza učenika je skoro očekivano donošenje novog Zakona o osnovnoj školi u Skupštini ZDK.  (Š.B.)

 

Share