Sastanak ministara obrazovanja ZDK i SBK

Misija OSCE-a u BiH danas je u Zenici organizovala drugi međukantonalni sastanak ministara i stručnih saradnika iz oblasti obrazovanja Zeničko dobojskog i Srednjebosanskog kantona.
-Osim podrške radu novog saziva ministarstva obrazovanja u oba ova kantona,cilj je bio razmjena iskustava i unapređenje međusobne saradnje.
-ZDK od ranije ima uspostavljenju zakonsku regulativu za sve nivoe,tako da će nam dobro doći dosadašnja njihova iskustva,izjavila je Katica Čerkez,ministrica obrazovanja Srednjebosanskog kantona.
Pri tome je značajnim i neophodnim ocijenila i formiranje Pedagoškog zavoda ili Sektora u okviru Ministarstva obrazovanja SBK.
Domaćin sastanka,Mensur Sinanović,ministar obrazovanja ZDK najavio je za narednu godinu izmjene i dopune Zakona o osnovnom,odnosno Zakona o srednjem obrazovanju,nakon više zastupničkih inicijativa, usklađivanja sa novim Zakonom o radu,te potrebe usklađivanja u oblasti inkluzije sa pravima djeteta.
Jedna od tema sastanka bio je i Zakon o obrazovanju odraslih,za koji je u ZDK potrebno usvojiti više pratećih pravilnika.  (Š.B.)

 

ministri obr b

Share