Sastanak čelnika policije

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač održali su danas u Orašju sastanak s ministrima i policijskim komesarima kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.
Na sastanku, kojem je prisustvovao glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, razmatrano je stanje sigurnosti na području Federacije BiH u februaru 2016. godine, koje je ocijenjeno kao zadovoljavajuće u segmentima kriminaliteta, sigurnosti saobraćaja, napada na ovlaštena službena lica, te javnog reda i mira, koji su približni pokazateljima za isti period prošle godine.
Na dnevnom redu su bila i aktualna pitanja iz domena borbe protiv terorizma, pri čemu je naglasak stavljen na važnost pravodobne razmjene operativnih podataka i informacija. Dogovorene su konkretne mjere u daljem radu radi efikasnijeg djelovanja policijskih organa. Istaknuto je da policijski organi u FBiH daju punu podršku Tužilaštvu BiH u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.
Razgovarano je i o održavanja informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka iz evidencija policije u FBiH, te o daljnjem unapređenju saradnje između FMUP-a, FUP-a i kantonalnih MUP-ova  po svim linijama rada, a posebno kada je riječ o kriminalitetu kao najsloženijem i najvažnijem segmentu u oblasti sigurnosti.
Sastanku su prisustvovali predstavnici OHR-a, EUSR-a i ICITAP-a, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.   (fbihvlada.gov.ba)

Share