“Šapa” povodom Svjetskog dana zaštite životinja

Udruženje za zaštitu životinja, Šapa, povodom Svjetskog dana zaštite životinja, upozorava na, kako je istaknuto, zločine počinjene nad napuštenim životinjama u Zenici u protekloj godini, trovanja, masovna ubojstava, nestanke, silovanja životinja, zastrašivanja, napade i kampanju koja se vodi protiv ljubitelja životinja u Zenici.

Planetarno, 4. oktobar se kao Svjetski dan zaštite životinja obilježava još od 1931., kada je održana konvencija ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje. Događaj je potom prerastao u svjetski dan zaštite životinja posvećen svim životinjama, te se proširio se i na sedmicu zaštite životinja koja traje do 10. oktobra. Udruženje Šapa Zenica se iz godine u godinu pridružuje brojnim brojnim organizacijama koje upozoravaju na probleme sa kojima se životinje suočavaju danas, te potiču ljude da promisle o svom odnosu prema životinjama. I ove godine činomo isto, podsjećamo građane na ulogu koju životinje imaju u našim životima, načinima na koji oplemenjuju naše živote, podsjećamo društvo na odgovornost koju ima, saopšteno je iz ovog udruženja.

Udruženje Šapa, u svjetskoj sedmici zaštite životinja, poziva škole i druge obrazovne institucije da se pridruže tako što će jedan svoj školski sat posvetiti ovoj temi, podsjećajući na svoje aktivnosti spašavanja bolesnih, povrijeđenih, napuštenih životinja, njihovog udomljavanja i apelujući na građane da od ove godine u što većem broju posjete i Sklonište za napuštene pse u Stranjanima u Zenici.

-Prema podacima svjetskih organizacija, u svijetu svakoga dana nestane stotine životinjskih vrsta, životinje ugrožava čovjek, predmet su najsvirepijeg iskorištavanje upravo od strane čovjeka. Nivo patnje životinja u svijetu danas je bez presedana, te reflektira stanje u društvu globalno.

 Milijarde životinja godišnje se ubijaju zbog hrane, većina se uzgaja na industrijskim farmama gdje se njihove niti najosnovnije potrebe dobrobiti ne ispunjavaju. Milioni divljih životinja se ranjavaju, progone i ubijaju radi zabave, zarobljavaju u lovu, istrebljuju te su predmetom trgovine na crnom tržistu, za potrebe proizvodnje krzna. Milioni životinja se ubijaju u raznim pokusima i istraživanjima. Milijuni pate i umiru u kavezima, u cirkusima, na lancima, u krletkama ili napušteni na ulici, predmetom zloupotreba, progona i ubijanja.

 Ovaj datum i cijelu sedmicu posvećujemo svim životinjama, onima iz naše okoline čijih smo patnji svjesni svaki dan, kao i onima koje žive u patnji daleko od očiju javnosti, na farmama, u laboratorijama, cirkusima, kavezima, klaonicama. Svim životinjama kojima prijeti progon, smrt i istrebljenje.

 Svako od nas svojim načinom života, svojim navikama, svojim svakodnevnim odlukama može učiniti puno sa svoje strane na unapređenju odnosa između ljudi i životinja, – poručuju iz zeničkog Udruženja Šapa.

 

Share