Rezultati projekta jačanja sistema srednjeg stručnog obrazovanja

U organizaciji Privredne komore ZDK danas je u Zenici održana prezentacija do sada postignutih rezultata projekta „Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja“ u ovom kantonu, koji se implementira u sklopu Programa Prilika plus, podržanog od strane Vlade Švicarske, sredstvima od oko 263.000KM. Sufinansijeri su i Vlada ZDK sa 27.000 , te Federalni zavod za zapošljavanje sa 18.000 KM.

– Cilj nam je stvoriti platformu za sistemsko usklađivanje srednjeg stručnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada za ovim kadrovima i to u metaloprerađivačkom i sektoru tekstila, kože i obuće i to kroz prekvalifikaciju i dokvalifikaciju završenih srednjoškolaca kako bi se zaposlili, kao i kroz unapređenje praktične nastave u srednjim stručnim školama, – ističe Šefkija Botonjić , predjsednik Privredne komore ZDK.

– Do sada je 60 nezaposlenih osoba sa Biroa ove struke prošlo obuku prekvalifikacije i dokvalifikacije, obavljeno je inoviranje postojećih nastavnih planova i programa praktične nastave u stručnim školama, kao i obuka nastavnika ove nastave, – navodi Mensur Sinanović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Uz ovo Ministarstvo i Privrednu komoru ZDK, u su projektu uključeni i kantonalno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Ministarstvo za privredu, Služba za zapošljavanje ZDK, Institut „Kemal Kapetanović“ u Zenici, privredne kompanije, te zenička Tehnička škola i mješovite srednje škole u Zenici, Tešnju i Kaknju. (V.J.)

 

Share